Vánoční spořicí dluhopisy přinášejí některé novinky, zázraky však nečekejte

27. 10. 2012

Ministerstvo financí nabídne občanům od 5. do 30. listopadu další úpis spořicích státních dluhopisů. Je vhodné připravit si na ně volné prostředky?

Připomeňme si, že během předchozích dvou emisí se prodalo dluhopisů za téměř 36 milard korun, přičemž držitelů je něco více jak 50 tisíc a jejich průměrný věk činí 57,8 roku. Ten, kdo si dluhopisy během listopadu objedná a zaplatí, může 12.prosince očekávat jejich připsání na svůj majetkový účet.
Pro vánoční tranši připravilo ministerstvo financí hned několik novinek. Prodloužilo dobu nejkratšího diskontovaného dluhopisu na 1,5 roku (s průměrným výnosem 2,05 % ročně), zavedlo úplně nový tříletý prémiový dluhopis s průměrným výnosem 2,77 % p.a. a nachystalo 2.tranši protiinflačního dluhopisu (první tranše byla vydána 12.6.2012).
Celkem tak nabídne 5 různých typů dluhopisů – diskontovaný na 1,5 roku (výnos 2,05 % p.a.), prémiový dluhopis na 3 roky (2,77 % p.a.), dále dva dluhopisy známé z předchozích tranší, tedy kuponový pětiletý (3,22 % p.a.) a reinvestiční pětiletý (3,41 % p.a.). Posledním dluhopisem v nabídce je pak dluhopis protiinflační, jehož výnos bude odvislý od míry inflace a jež je koncipován jako 2.tranše původního sedmiletého, tedy nyní jako 6,5 letý dluhopis.
Jedenapůlletý dluhopis tak bude opět nabízen jako diskontovaný za 97 procent své nominální hodnoty, přičemž bude možné požádat o jeho předčasné splacení 2 x do roka s tím, že poprvé je možné žádat o odkup už po 12 měsících.
Prémiový tříletý dluhopis bude možné předčasně prodat nejdříve po 12 měsících, poté 1 x ročně. Pětileté dluhopisy pak bude možné prodat 4 x ročně, protiinflační pak 2 x ročně. Při předčasných prodejech bude investorovi vyplacen i poměrný výnos za poslední výnosové období.
Další novinkami, které usnadní například darování takovéhoto instrumentu, jsou dárkový certifikát a pamětní list. Ministerstvo tak reaguje na poptávku ze strany části občanů, kterým dematerializovaná podoba nepřišla dostatečně atraktivní. Distribuční síť doplní pobočky České pošty.
A hledáte-li odpověď na otázku ze začátku tohoto článku?
Odpovězte si nejprve na otázku, zda ve vašem finančním portfoliu tento nástroj potřebujete pro splnění nějaké finančního cíle a zda k tomuto cíli není vhodnější něco jiného. Z nabídky vánočních spořicích státních dluhopisů vypadají nejzajímavěji pětileté reinvestiční dluhopisy. Kratší jedenapůlletý dluhopis lze dnes plně nahradit lépe výnosným a zcela likvidním spořícím účtem, tříletý prémiový dluhopis je konstruován výhradně pro investory, kteří si jej podrží tři roky, naopak na více jak šestiletý investiční horizont lze místo protiinflačního dluhopisu doporučit raději mix investičních produktů s odpovídající mírou rizika a každodenní likviditou, ale s vyšším předpokládaným výnosem.
 

Magazín tipů a triků pro Vaše finance

Máte dotaz? Napište nám

Jméno a příjmení
Váš e-mail *
Telefon
Oblast zájmu *
Zpráva